از سویی مصرف برخی داروها مانند کلانفنیکل غیر مجاز اعلام شده در حالی که برخی منابع،‌ خبر از مصرف پنهانی این نوع آنتی بیوتیک در مرغداری ها می دهند.
تغذیه دام و طیوربا مکمل های غذایی و استفاده ازآنتی بیوتیک ها باعث کاهش مرگ و میر،حفظ سرمایه، جلوگیری از بیماری ها وحفظ سلامت دام و طیور می شود اما نکته مهم دراین میان این است که استفاده ازهرنوع دارو چه به عنوان مکمل و چه به عنوان درمان تابع شرایطی از جمله علمی بودن آن، محدودیت استفاده، مجازبودن داروها و نیزنظارت برمصرف است.
به گفته منابع آگاه در برخی مرغداری های استان فارس این موارد رعایت نمی شود وبه بهانه کاهش تلفات، صرفه اقتصادی و جلوگیری از شیوع بیماری ها، از آنتی بیوتیک به صورت بی رویه استفاده می شود بی آنکه بر چگونگی و مصرف آن نظارت علمی و دقیقی صورت بگیرد.
با ورود گوشت سفید به چرخه غذایی، آنتی بیوتیک ها در بدن انسان ماندگار می شود و بدن نیز پس از مدتی، هنگام بروز بیماری ها، در برابرآنتی بیوتیک ها مقاوم می شود که خود تبعات دیگری در پی دارد.
در اکثرمرغداری های استان فارس برای پیشگیری از آلودگی احتمالی از اولین دوره تا آخرین دوره جوجه ریزی هر روز و بلا انقطاع آنتی بیوتیک مصرف می شود هر چند این کار ممکن استت زیرنظر دامپزشک و در مقدار مناسب و با نظارت کارشناس از آنتی بیوتیک استفاده شود اما بنا به گفته متخصصان، مصرف طولانی مدت این نوع داروها به ویژه در هفته های منتهی به کشتارمرغ، آنتی بیوتیک را در گوشت مرغ ماندگار می کند.
ضمن آنکه گفته می شود در بعضی مرغداری ها که دامپزشک ندارند یا توان پرداخت هزینه به کار گیری دامپزشک را ندارند امکان استفاده خودسرانه ازداروی آنتی بیوتیک نیز وجود دارد.
دکتر حسین نیک نهاد متخصص فارماکولوژی و توکسیکولوژی و عضو هیئت علمی گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشگاه علوم پزشکی شیراز دراین زمینه به ایرنا گفت : مصرف آنتی بیوتیک ها درمرغداری ها به صورت مستقیم تاثیر بر سلامت مصرف کنندگان گوشت ندارد، اصل ایجاد محدودیت دراستفاده از آنتی بیوتیک به خاطر مقاوم شدن بدن انسان در برابر آنتی بیوتیک است، اگر مصرف آنتی بیوتیک در انسان هم بی رویه و بیش از حد باشد بدن مقاوم می شود، چه آنتی بیوتیک به صورت مستقیم مصرف و چه از گوشت مرغ به بدن وارد شود موجب مقاومت بدن می شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه اظهار داشت : مقاومت بدن به آنتی بیوتیک موجب می شود که در موارد عفونی درمان بیماری ها سخت شود ، از این رو ورود آنتی بیوتیک به بدن نگرانی از نظر دچار شدن به بیماری خاصی ندارد ولی همان مقاومت بدن هم می تواند آسیب زا باشد.
نیک نهاد گفت: مقاومت میکروبی که در نتیجه بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها به وجود می آید خطری است که می تواند سلامت مردم را تهدید کند، دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر مصرف آنتی بیوتیک در مرغداری ها نظارت دارد و آن را پایش می کند، هر چند ممکن است بصورت خودسرانه و خارج از ضابطه نیز آنتی بیوتیک مصرف شود،همانطور که در خانه و توسط مردم هم مصرف می شود.
دکتر محمدمهدی رزمجو مدیر نظارت بر فرآورده های غذایی، آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم در این زمینه گفت: آزمایشگاهای معتمد دانشگاه مصرف آنتی بیوتیک و مصرف هورمون رشد را در مرغداری ها کنترل می کنند،مصرف هورمون می تواند برای سلامتی خطر آفرین باشد و مواردی از مصرف آن تاکنون به ما گزارش نشده است، در صورتی که مصرف هورمون اثبات شود مراجع نظارتی برخورد قاطع با متخلفین خواهند داشت.
رزمجو در مصاحبه با ایرنا اضافه کرد: مصرف آنتی بیوتیک در حد مجاز مشکلی برای سلامت ایجاد نمی کند ، دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی شیراز دراین زمینه الگوی مصرف و طرح نطارت و کنترل دارند و نظارت ها دائمی و همیشگی است .
در عین حال گفته می شود داروهایی به صورت خارج از چرخه از کشورهای همسایه مانند عراق،افغانستان و پاکستان و ورودی و خروجی کشور وارد می شود که تحت نظارت نیست و به صورت قاچاق وارد می شوند، مصرف چنین داروهایی می تواند دور از چشم ناظرین بر دامنه تخلف بیفزاید.
اگر همین روند مصرف بی رویه و نادرست آنتی بیوتیک در مرغداری ها ادامه پیدا کند، ممکن است روزی برسد که آنتی بیوتیک مؤثری علیه عفونت ها وجود نداشته باشد.
ادامه این روند می تواند ازیک سرماخوردگی کوچک تا یک عمل جراحی پیچیده را برای انسان خطر ساز کند ، آنتی بیوتیک نقش مهمی در درمان بیماری ها دارد و اگر با مصرف نابجا و نادرست این دارو باعث بوجود آمدن گونه های مقاوم شویم در واقع سلامت جامعه را به خطرانداخته ایم.
خبرنگار : نیکنام خشنودی ** انتشاردهنده:‌غلامرضا مالک زاده
6113 /1876



انتهای پیام /*










پاسخی بگذارید